Warmtepomp Freezecon

Op 30 januari 2020 was het dan eindelijk zover, de speciale warmtepomp Freezecon is officieel door professor Remko Boon bij de WUR (Universiteit in Wageningen) in gebruik genomen. Na ongeveer 2 jaar ontwikkeling, voorbereiding en opbouw van de warmtepomp kan met behulp van deze unit onderzoek worden gedaan om water uit bepaalde zout- en suikeroplossingen te onttrekken.

warmtepomp Freezecon WUR Universiteit van Wageningen

Door middel van vriestechniek wordt in een speciale wisselaar het water gescheiden door bevriezing aan de platen van de wisselaar. Afhankelijk van de samenstelling en concentraties wordt de vloeistof uit het systeem gepompt en wordt het bevroren water middels een warmtepomp ontdooit en afgetapt. Met deze methode is het mogelijk om ca. 50 tot 90 % energie te besparen ten opzichte van huidige separatie technieken.

De warmtepomp maakt onderdeel uit van het project Freezecon en heeft IBK in opdracht van TNO en in samenwerking met WUR (Wageningen Univerisity & Reseaurch) Cosun, Nouryon en ISPT gerealiseerd.

Het is voor IBK een bijzonder innovatieproject dat past in onze duurzaamheidsvisie en brengt ons dichter bij ons doel om in 2025 trendsetter te zijn in duurzame oplossingen binnen de koude- en warmtepomptechnieken.

 

Heeft u vragen of opmerkingen?