Vriesinstallatie Constellation Cold Logistics (Vrieshuis Lagemaat)

Opdrachtgever en eindgebruiker:  Constellation Cold Logistics (Vrieshuis Lagemaat)
Locatie:
Nijkerk
Soort installatie : Vriesinstallatie, vriescel + expeditie
Toepassing: Opslag ingevroren producten 
Koudemiddel: NH3 (ammoniak)

Voor Constellation Cold Logistics, (Vrieshuis Lagemaat) in Nijkerk heeft IBK begin 2024 een nieuwe energiezuinige koel- en vriesinstallatie gerealiseerd. Met deze uitbreiding van 18.500 palletplaatsen heeft locatie Nijkerk nu een totale capaciteit van 65.000 palletplaatsen.

Slim ontwerp:
De nieuwe vriesinstallatie van IBK maakt gebruik van de nieuwste energiezuinige technologieën en het natuurlijke koudemiddel ammoniak NH3, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt verminderd. Dit project onderstreept de toewijding van IBK voor het leveren van milieuvriendelijke en toekomstbestendige oplossingen voor klanten met dezelfde visie.

Subsidie:
Dankzij het energiezuinige ontwerp kwam de installatie in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) subsidie. Deze financiële ondersteuning, bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen te stimuleren, versterkt de duurzame ambities van beide bedrijven.

Hybride oplossing condensor:
Een concreet voorbeeld van het duurzame IBK ontwerp is de hybride oplossing waarbij een droge condensor en een verdampingscondensor worden gecombineerd. Deze slimme benadering zorgt voor optimale prestaties en energiebesparing onder verschillende bedrijfsomstandigheden. Door de efficiënte warmte-uitwisseling wordt het energieverbruik en waterverbruik aanzienlijk gereduceerd.

Restwarmte:
Daarnaast maakt de installatie gebruik van oliewarmte afkomstig van compressoren. Deze warmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming van de vriescel, waardoor ijsvorming wordt voorkomen en de bedrijfsvoering optimaal en vooral veilig is. Bovendien kan de oliewarmte worden ingezet voor ruimteverwarming, wat de installatie extra veelzijdig en duurzaam maakt.

Persgaswarmte van de compressoren wordt hergebruikt om de luchtkoelers te ontdooien. Dit leidt tot aanzienlijke energiebesparingen doordat er minder elektrische energie nodig is voor het ontdooiproces. Bovendien wordt hiermee het elektrische aansluitvermogen van de installatie verlaagd.

Besturing:
Het ontwerp van de installatie is slim opgezet om flexibel te kunnen reageren op variabele belastingen en omstandigheden. Door gebruik te maken van geavanceerde besturingstechnieken kan IBK de prestaties van de vriesinstallatie optimaliseren, zelfs bij fluctuaties in de vraag naar vriescapaciteit. Dit vermogen om overcapaciteit te leveren zonder vergroting van de installatie verhoogt niet alleen de operationele efficiëntie, maar minimaliseert ook de initiële investeringskosten voor de klant.

Compact:
De vriesunit is als compacte dakunit geprefabriceerd waardoor minder ruimte nodig is in het gebouw. Bijkomend voordeel is dat de bouwtijd op locatie is verkort.

Veilig bereikbaar:
En het is van groot belang dat de vriescel koelers in optimale conditie blijven en daardoor blijven presteren. Om de koelers goed te kunnen onderhouden heeft Constellation daarom ervoor gezorgd dat alle vriescelkoelers goed en veilig bereikbaar zijn via een loopbordes.

Projectgegevens:
Vriescapaciteit  : 533 kW
Koudemiddel    : ammoniak NH3

Vriesunit:

  • Schroefcompressoren elk voorzien van frequentieomvormers
  • Economiser
  • Lagedrukafscheider
  • Besturing (PLC)

Expeditie:

  • 2x koelers, celtemperatuur + 4 °C
  • 8x koelers, celtemperatuur -20 °C

Dak:
Verdampingscondensor

  • Luchtgekoelde condensor
  • Droge koeler   

Levering             : Q1 2024

Duurzaam bouwen:
Constellation Cold Logistics, gevestigd in Nijkerk, specialiseert zich al meer dan 60 jaar in vriezen, koelen en temperen, maar ook in opslag, uitslag en het faciliteren van de douane. Om voldoende doeltreffend en toekomstbestendig te blijven, moeten de vrieshuizen zoveel mogelijk opslagcapaciteit bieden en dient het energiegebruik te worden geoptimaliseerd.

Het nieuwe vrieshuis is gebouwd op een inbreidingslocatie die direct aansluit op bestaande locaties, waardoor onnodige transporten naar externe vrieshuizen worden vermeden. Alle producten kunnen op één bedrijfslocatie in meerdere vrieshuizen worden opgeslagen. Deze locatie is centraal gelegen in Nederland, aan de verkeersassen A28 en A1. Dit zal zowel op economisch gebied als op het vlak van duurzaamheid een grote positieve impact hebben.

De nieuwbouw van het vrieshuis is volledig gerealiseerd met prefab sandwichpanelen. Deze schone bouwmethodiek zorgt niet alleen voor efficiëntie tijdens de bouw, maar ook voor vermindering van afval. Tijdens het bouwproces werd afval gescheiden in verschillende stromen.

Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid gedurende het gehele proces, met als doel het minimaliseren van energie- en waterverbruik. Materialen met een verantwoorde herkomst werden lokaal ingekocht, wat bijdraagt aan het verminderen van transportbewegingen en het bevorderen van duurzaamheid.

Daarnaast werd tijdens de bouw rekening gehouden met de omgeving om overlast tot een minimum te beperken. Heldere communicatie over de planning van de werkzaamheden zorgde ervoor dat alle betrokkenen goed geïnformeerd waren.

Kortom, het nieuwe vrieshuis is niet alleen een centrum voor efficiënte opslag, maar is ook een voorbeeld van duurzaam bouwen.

Wil je weten welke oplossingen wij nog meer kunnen bieden? Neem dan vandaag nog, contact met ons op.

Heeft u vragen of opmerkingen?