IBK is de specialist in ATEX-machines sinds 1984

Het bouwen van ATEX-machines is een specialisme van IBK. Als één van de weinigen in Nederland of zelfs Europa beschikken wij over de kennis en capaciteit om explosie-veilige ATEX-machines te bouwen naar klantspecificaties, met name in het segment tot 1 Megawatt. Samen met de klant ontwikkelen we een ATEX-installatie die voldoet aan alle veiligheidsnormen van de desbetreffende industrie.

 

IBK is de specialist in ATEX-machines sinds 1984

Certificeren ATEX-machines 

Wij maken daarbij gebruik van standaard installaties die we gecertificeerd ombouwen naar explosie-veilige ATEX-machines.  Alle ATEX-machines worden gecertificeerd en gecontroleerd door IBK, eventueel samen met een Notified Body die goedkeuring kan geven dat de installaties gemaakt zijn conform de ATEX-regels. Voor zover bekend is IBK de enige in Nederland die hiertoe bevoegd is. Dit doen we al tientallen jaren voor grote opdrachtgevers, met name in de petrochemische industrie.

We bouwen zowel watergekoelde als luchtgekoelde ATEX-machines en er zijn geen restricties ten aanzien van het koudemiddel.

Onderhoud door IBK

Onze servicemonteurs zijn opgeleid om onderhoud te plegen aan ATEX-machines. Zij werken dagelijks met ATEX-machines in allerlei bedrijven en branches.

Wat is ATEX?

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Sinds 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de nieuwe ATEX 153-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG).  Een andere richtlijn is de ATEX 114-richtlijn (richtlijn 2014/34/EU), deze richtlijn is speciaal voor apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is.

In veel bedrijven kan de aanwezigheid van brandbare stoffen niet voorkomen worden en omdat in bedrijfsomgevingen vaak mensen werken is het veelal niet praktisch om zuurstof weg te halen. De meest praktische manier om explosies te voorkomen is om de ontstekingsbron te elimineren.

Meer informatie 

Wilt u meer weten over ATEX-machines of wat IBK voor uw organisatie kan betekenen? Bel of mail met Robert de Vries.

 

Bovenstaande foto’s: ATEX luchtgekoelde koelmachines bij Lyondell. Deze worden gebruikt om de temperatuur van de analyzer systemen te koelen.

Ombouwen naar ATEX zone 2

Onderstaand een luchtbehandelingskast welke zowel kan koelen als kan verwarmen. Geheel uitgevoerd in RVS 316 en geschikt om geplaatst te worden in ATEX zone 2. IBK heeft deze luchtbehandelingskast speciaal laten bouwen in Nederland en zelf omgebouwd naar ATEX zone 2 .

De engineering en de bouw is in house bij IBK uitgevoerd . Tevens heeft IBK zelf de bouw van het koelgedeelte uitgevoerd. Deze installatie is geplaatst bij een grote chemische fabriek in Nederland om de lucht van een analyserhouse op conditie te houden. Er is 20kW koeling en 28 kW verwarming geïnstalleerd .

In Nederland is IBK uniek om dit soort ATEX installaties te engineeren, bouwen en te installeren. Voor vragen kunt u contant opnemen met Robert de Vries rvries@ibknl.com

Heeft u vragen of opmerkingen?