De Graafstroom, Kaasmaken, Natuurlijk, zonder gas

Opdrachtgever en eindgebruiker: Zuivelfabriek De Graafstroom, Bleskensgraaf
Soort installatie : IJswaterproductie, warmtepomp ten behoeven van warmwater- en heetwaterproductie
Toepassing: Kaasbereiding
Koudemiddel: NH3 (ammoniak)

 

Na een jaar van bouwen is de eerste fase afgerond bij zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf. Vanuit het nieuwe utiliteitsgebouw genoemd naar de Griekse Zonnegod "Helios" wordt de kaasproductie van duurzaam opgewekte warmte- en koude voorzien. IBK heeft de nieuwe koude- en warmteproductie, ontworpen, geïnstalleerd en in bedrijf genomen. Het doel van het project is om de gehele warmte- en koude behoefte elektrische op te wekken waarbij de benodigde warmte volledig uit de primaire grondstof (melk) van de kaasproductie wordt onttrokken. In het ontwerp is ook al rekening gehouden met de toekomstige uitbreidingen voor de kaasveredeling en kaasopslag.
Het totale project bestaat uit 2 fasen waarbij fase 1 inmiddels is afgerond en bestaat uit:

  • Een ijswaterinstallatie koelt water van 8°C naar 2°C met een koelvermogen van ca. 3.000 kW, welke in de toekomst wordt uitgebreid naar 6.800 kW.
  • Een warmtepompsysteem verwarmd water van 35°C naar 40°C met een verwarmingsvermogen van ca. 1.700 kW.
  • Een warmtepompsysteem verwarmd water van 72°C naar 77°C met een verwarmingsvermogen van circa 1.700 kW.

Kenmerken:

  • Slim integraal ontwerp koude- warmteopwekking.
  • Levering van buffertanks/stratificatietanks inclusief distributiepompen.

Volgende stap is Fase 2 waarbij een compleet heetwatersysteem 93-98°C wordt gerealiseerd. 

Over De Graafstroom:
In het Zuid-Hollandse Bleskensgraaf staat sinds 1908 Zuivelfabriek De Graafstroom. Een zuivelfabriek 'voor boeren, door boeren' waar van eerlijke melk een eerlijk eindproduct wordt gemaakt: kaas uit het hart. En dat doet De Graafstroom met plezier, dag in, dag uit.

In het voorjaar van 1908 sloegen vijftien melkveehouders uit de omgeving van Bleskensgraaf de handen ineen. Het was de start van de Zuivelfabriek De Graafstroom, die vernoemd is naar de vaart die door Bleskensgraaf stroomt. Jarenlang werd de melk voor de zuivelfabriek per boot over De Graafstroom vervoerd, maar inmiddels zijn de boten, fietsen, paardenwagens en handkarren vervangen door geïsoleerde vrachtwagens waarin de melk lekker vers blijft. De zuivelfabriek overleefde de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de watersnoodramp van 1953. Door de jaren heen hebben zij altijd vastgehouden aan de hoge kwaliteit van onze kaas, ook toen de melk op de bon was of toen het water van de Noordzee tot in de kaasmakerij kwam. De zuivelfabriek is sinds 2009 in handen van zuivelcoöperatie DeltaMilk. Zo’n 190 aangesloten melkveehouders, oftewel de boeren, zijn nu eigenaar van de fabriek waarin zij de melk verwerken tot heerlijke natuurgerijpte ronde en rechthoekige Goudse kazen. (Bron website: degraafstroom.com/nl/)

Heeft u vragen of opmerkingen?