De Uithof in Den Haag ontwikkelde zich de voorbije decennia jaar van gezellige schaatshal tot veelzijdig sportcentrum. Naast een ijshockeyhal en een schaatsbaan beschikt het sneeuw- en ijspaleis inmiddels ook over een een sneeuwbaan, een kartbaan, een klimwand, een lasergamearena, een airsoftarena en een sportschool. Jaarlijks weten bijna 1,4 miljoen bezoekers De Uithof te vinden.

Eugene de la Croix is directeur van De Uithof. “Nadat we in 1970 onze deuren openden voor het schaatsminnende publiek is er veel veranderd en verbouwd”, vertelt hij. “Met alle verbouwingen en aanpassingen kwam bij ons de vraag op hoe we onze machinekamer het beste konden optimaliseren. Bij voorkeur klimaatneutraal.”

De Uithof bundelde zijn krachten met de experts van IBK. Gezamenlijk beschikken deze twee partijen over een geweldige hoeveelheid kennis op het gebied van sneeuw, ijs en koude. Uiteindelijk mondde de gezamenlijke zoektocht uit in een complete technische reorganisatie. Daarbij bleef ‘klimaatneutraal’ voortdurend het uitgangspunt.

“Dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat we een warmtepomp geplaatst hebben”, vertelt directeur De la Croix. “We maken gebruik van de warmte die vrijkomt bij het koelproces.” Ook koos De Uithof voor luchtgekoelde condensors. “Voorheen waren onze condensors watergekoeld. Dankzij dit systeem hebben we geen water meer nodig. Dat betekent dat we niet meer te maken hebben met overbodige lozingen op het riool.” De elektriciteit is afkomstig van 6.500 zonnepanelen. Samen zorgen deze panelen voor een vermogen van 2 megawatt.

Het resultaat van deze investeringen mag er zijn. Door het toepassen van allerlei slimme technieken is de machinekamer beduidend beter te besturen. Dat leidt tot energiereductie en een veel beter werkklimaat. Ook de bezoekers merken het verschil. “De consistentie van het ijs en de sneeuw is beter. Dat beïnvloedt de snelheid van de sporter. En omdat we overal LED-verlichting hebben toegepast, is ons energieverbruik gedaald en is het minder warm op de piste. Ook dat heeft een positieve uitwerking op het ijs en de sneeuw.”