Klantenservice
+31 (0)85 081 96 00

IBK Airconditioning & Koudetechniek realiseert een duurzaam werk- en productieklimaat voor de industrie-, utiliteits- en foodsector. Door continu te innoveren met oog voor het welzijn van mensen dragen wij maximaal bij aan een gezonde, groene wereld.

block-image

EML (Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing)

In de digitale nieuwsbrief van RCC op 9 mei 2019 staat een interessant verdiepingsartikel over de EML, de Erkende Maatregelenlijst voor Energiebesparing. :

“Als de interpretatie van de Erkende Maatregelenlijst voor Energiebesparing is zoals hij nu wordt aangenomen, staat de koeltechnische branche inderdaad aan de vooravond van een interessante uitdaging. Het is niet onmogelijk, maar wel zeer taakstellend”, vertelt Voshol.

“Voor koelvermogens tot ongeveer 100 kW worden niet zelden standaardunits toegepast die niet aan de nieuwe regels lijken te voldoen. Dergelijke units worden omwille van commerciële redenen uitgelegd voor een zo groot mogelijk verschil tussen de condensatietemperatuur en de omgevingstemperatuur. De EML gaat uit van een delta-T van 10 K, terwijl de standaardunits vaak worden uitgelegd op 12 of zelfs 20 K. Dat schijnt dus niet meer te mogen, en de vraag is of de toeleveringsmarkt al kan voorzien in de nieuwe behoefte. Bij IBK (waar Voshol directeur van is, -red.) bouwen we hoofdzakelijk industriële installaties die vanwege de omvang (Qthermisch >250kW), toepasselijke wetgeving en/of subsidieregelingen niet vallen onder de EML, maar desondanks wel voldoen aan artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. In mijn eigen bedrijf is de EML als instrument dus beperkt toepasbaar.”

Lees hier het hele artikel op RCC