IBK Groep > nieuws > Revolutionaire ontwikkeling in de koudetechniek
terug

Revolutionaire ontwikkeling in de koudetechniek


We zijn op bezoek bij Uniechemie in Apeldoorn waar een proefopstelling staat en krijgen een uitleg van Barry Schimmel, Project Engineer bij IBK en, zoals blijkt, een technicus in hart en nieren. Het enthousiasme straalt ervan af als we de machine van dichtbij gaan bekijken.
 

“Meedenken en technisch doorontwikkelen, dat vind ik echt geweldig om te doen”, aldus Barry. Hij is sinds oktober 2012 werkzaam bij IBK en betrokken bij de ontwikkeling. “In 2012 is een eerste kleine unit gebouwd bij IBK in Houten. Doelstelling was of we
hydraat slurrie konden maken. Na deze succesvolle test hebben we voor de opschaling ervan samenwerking gezocht met meerdere bedrijven en universiteiten. Uniechemie is de toeleverancier van koeltechnische componenten, en heeft ook de samenbouw van deze unit verzorgd in Apeldoorn. De machine heeft twee doelen:
 

1.  Energiebesparing

2.  Sneller koelen van voedingsmiddelen zodat de productkwaliteit wordt verbeterd.
 

De slurrie gaat over het product heen, hiermee kunnen we bijvoorbeeld vlees sneller koelen. De slurrie is een soort zachte natte sneeuw terwijl de temperatuur ervan ver boven nul ligt, te weten  op 6/7 graden Celsius. Dit is met recht revolutionair te noemen.

De verwachting is, dat de CO2 die vrijkomt uit de slurrie, een anti-bacteriële werking heeft op het vlees of een ander vers voedselproduct. Dit willen we met deze machine althans gaan aantonen.

We kijken hier bij Uniechemie of dit werkt, doet het wat we denken dat het doet (i.s.m. TU Delft en WUR Wageningen). Het is een innovatief proces en als het slaagt hebben we een echte doorbraak op dit vlak.” Eind december zal de testfase worden afgerond. Er is zelfs een student uit China om de machine te monitoren en te bestuderen. Daarna volgt nog een hele periode van alle partners die hun eigen testen willen doen met hun eigen product. Halverwege 2015 zal dit hopelijk worden afgerond. Als de machine werkt kan deze verhuurd worden aan geïnteresseerde bedrijven.

Toch willen we nog even exact weten hoe het werk. Barry legt uit: “Er wordt leidingwater aangevoerd. Dit wordt ingespoten met CO2, waardoor het resulteert in een CO2 oplossing, vergelijkbaar met koolzuurwater. We proberen zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk CO2 in het water te krijgen. Daarna wordt de vloeistof afgekoeld. De truc is dat die CO2 gasbelletjes bevriezen, dus kristalliseren. In die kristallen zit veel energie die vervolgens weer vrijkomt zodra de slurry in contact komt met het product, bijvoorbeeld vlees. Omdat de warmte van het vlees aan het kristal wordt toegevoegd gaat dat normaal gesproken smelten, maar omdat CO2 sublimeert, gaat dit niet van vast naar vloeibaar maar van vast naar gas.. Het CO2 gas wat vrijkomt blijft boven het vlees hangen en dat zorgt voor een beschermende atmosfeer ter voorkoming van bacteriën. Dus langere houdbaarheidsdatum van het product. Dit resulteert weer in besparing op productuitval met als gevolg kostenbesparing.” 

De machine is een hot item binnen de koudetechniek branche. Ook een aantal eindgebruikers informeren regelmatig naar de stand van zaken. De verwachtingen zijn met recht hooggespannen en we hopen dat we er snel mee op de markt kunnen komen.


Irene de Sera, TU Delft:
“Als startend onderzoeker is het ontzettend mooi om aan dit project mee te mogen werken. Het is een uniek voorbeeld van hoe universiteit en bedrijf elkaar ontmoeten; pure innovatie. Dit gaat uiteraard gepaard met de nodige moeilijkheden en uitdagingen, die maar al te vaak door Barry worden opgelost. Zijn kennis en ervaring zijn onmisbaar in dit project.”

 

 

Revolutionaire ontwikkeling in de koudetechniek
© copyright 2010 IBK Groep | Sitemap | Leveringsvoorwaarden | Inkoopvoorwaarden | Disclaimer | gedragscode NVKL
Airconditioning Koudetechniek